1 en al Feest in Suri
Blijf op de hoogte en volg Suzan
03 Januari 2008 | Suriname, Paramaribo
Allereerst iedereen natuurlijk een gelukkig 2008 met veel liefde, geluk en gezondheid toegewenst vanuit Suri!! Ook jullie hebben vast een super oud en nieuw gehad:)
December, de maand van de feesten en zeker hier in Suri!! Heb me ook echt goed vermaakt de afgelopen weken.
Na het sinterklaas spektakel stond kerst natuurlijk voor de deur en dit keer hoefde ik geen rendier of kerstman te spelen;). Samen met Charlotte, Chris en de hele gang van Blue Frog Travel (bedrijf waar Chris werkt) inclusief kids, aanhang en een paar toeristen gingen we op kersttour. Geen sneeuw, ijs, kou, mutsen en sjaals maar gewoon een heerlijk temperatuurtje zo rond de 30 graden, mn bikini, korte broek en slippers en niet te vergeten: zonnebrand;)!
Met zn allen in een busje over de bauxietweg (oranje/ rode weg met overal kuilen en gaten) en al hobbelend kwamen we na 5 uur aan op Atjoni. Atjoni is de havenplaats van Boven Suriname (nouja havenplaats, een plek waar veel korjaalbootjes liggen) en gelijk de plaats waar de weg ophoudt en je verder moet met de boot. Daar hebben we nog ff het surinaams half uurtje doorgebracht;) en zijn we vervolgens met een korjaal naar het eilandje Kninie Paati gevaren. Heel Boven Suriname bestaat uit kleine eilandjes waar de Marrons leven, weggelopen slaven. Op Kninie lekker gegeten, gerelaxt en toen maar gaan slapen. Jaaa en toen was het 1e kerstdag, zit je dan in Suriname in de bush bush met de zon die schijnt en met mn kerstmuts op in de sula (moet toch nog een beetje een kerstgevoel creeeren he) Hoe apart is dat?!! Had ook echt totaal geen kerstgevoel.
Die dag zijn we naar een nabij gelegen dorpje gevaren en hebben we een kerkdienst bijgewoond. Alles werd in het Sranan Tongo gedaan en vond het eerlijk gezegd niet zo boeiend, maar goed deze kerkdienst duurde dan ook anderhalf uur!! Er werd ook nog ff een flinke tik uitgedeeld met de stok....waar is de christmas feeling vraag je je dan af:P
Na de kerkdienst hebben we een wandeling gemaakt door het dorpje Gunsi en vervolgens teruggevaren naar Kninie om lekker te chillen in de stroomversnellingen (sula;s). Savonds eerst nog mogen genieten van een culturele dansshow...en vervolgens zijn we met de boot het water op gegaan om Kaaimannen te spotten!!! Was echt leuk, heb er 3 kunnen spotten....wel blij dat ik in het bootje zat:D
En toen was het alweer 2e kerstdag, weer lekker gezwommen, bruin worden en relaxen om me vervolgens weer voor te bereiden op de 5 uur durende terugreis over de wel bekende bauxiet weg!!
Chris Charlotte en ik hebben savonds kerst afgesloten met een ‘romantisch’ diner voor 3 bij de Kentucky Fried Chicken;)
Chris en ik zijn voor de kninietour ook nog een weekendje naar Brownsberg geweest. Tijdens dat weekend ben ik er weer es achter gekomen wat n conditie ik heb...Eerste dag naar de Leovallen geweest, moet zeggen t was niet echt indrukwekkend aangezien er weinig water naar beneden kletterde en aan het eind van de middag nog ff naar het uizichtpunt geweest: de Mazeronitop. Van daaruit had je een mooi uitzicht over het Brokopondo stuwmeer en konden we ook mooi zien hoe de donkere onweer/ regenwolken steeds dichterbij kwamen, toch best apart om te zien! Had wel de consequentie dat we in de regen terug moesten..maar ach he wij Nederlanders zijn wel wat gewend!;)
De nacht doorgebracht in een hangmat, slaapt trouwens best goed! En de volgende dag naar de Irenevallen gelopen, man wat was dat zwaar! Half uur dalen en een half uur klimmen en dat voor net zo’n waterval als de Leovallen. Maar goed was iig goed voor de conditie haha!
Heb tijdens deze tour ook nog ff een aantal keer voor fotograaf gespeeld en weet nu veel over vlinders haha...Heb je he als er een Italiaanse man mee gaat die helemaal vlindergek is;)
Ben tegenwoordig ook aan het sporten jaja...ben aan het squashen met mn huisgenootje. Eerst met chris, maar helaas ben ik voor hem alleen maar een warming up haha dus nu lekker aan het squashen met Charlotte.. Ook ben ik een aantal weken geleden met Chris naar een Thai Box gala geweest. Leuk om een keer mee te maken.
Afgelopen week nog naar een Comedy Jam geweest, tussen allemaal Suri’s. Rou Verveer, Murth Mossel en Jeffery Spalburg. Weet niet of je ze kent maar het zijn allemaal Nederlandse Suri’s en toch wel bekend in de stand up comedian wereld. Was echt superlachen, vooral Jeffrey Spalburg was een goeie! Mooi avondje!! Ook ben ik nog met een aantal naar het reggea concert van Jah Cure geweest...geen idee wie t was hoor maar t schijnt een hele goede en bekende reggae artiest te zijn! net als de vorige keer omringd door de blowende rasta's, maar ook dit keer was het weer leuk leuk!
En dan Oud & Nieuw nog....man wat kunnen Surinamers feesten zeg! Overdag was het echt 1 groot feest in Paramaribo. Het centrum was afgezet en taxi’s waren ook echt moeilijk te krijgen dus toen maar met de benenwagen naar het centrum gegaan. Bijna elk bedrijf in de stad koopt vuurwerk, pankara, in ( na mijn idee van alle winst van het hele jaar;)) en dan niet van dat mooie siervuurwerk maar allemaal van die duizendklappers. Muziek, eet en drink kraampjes, onwijs veel mensen, onwijs veel vuurwerk, rook, dove oren maakten het feest overdag compleet. Na in de stad te zijn geweest hebben we nog ff bij Blue Frog een drankje gedaan, toen ff naar huis om me om te kleden voor de avond. Er waren muziekoptredens bij t Vat en daar hebben we onszelf tot een uurtje of 10 vermaakt en vervolgens zijn we naar Zus & Zo gegaan om daar het nieuwe jaar in te luiden. Er was daar bijna geen enkele Suri te vinden, omdat die allemaal om 10 uur naar huis gaan, bij familie zitten en dan tegen 2 uur de straat weer op gaan. Maar was gezellig maar t kon t feest van overdag niet overtreffen.
Echt Super om hier in Suri oud en nieuw te vieren. 1Januari trouwens lekker lopen relaxen thuis!
En dan toch nog ff iets over mijn stage:) Heb nu uiteindelijk besloten om toch in Nederland mijn stage af te maken. Volgende week donderdag ben ik klaar en heb ik nog anderhalve maand om aan mijn onderzoek te werken. Natuurlijk ga ik ook nog lekker een weekje relaxen op curacao met paps en mams, daarna weer terug naar Paramaribo en dan vertrek ik 15 maart naar Nederland om 16 maart weer voet op Nederlandse bodem te zetten. Ben ondertussen druk bezig met het zoeken van een stage in nl.
Nog ff 1 ding: Volgende week vrijdag ga ik met chris en nog andere toeristen op een 9 daagse trekking door het zuiden van Suri. Samen met een aantal Indianen, back to basic. We vliegen naar het zuiden om daar met een korjaal door de sula’s te trekken, overnachten in hangmatten, leven van gevangen vis en weet ik veel wat voor andere dieren;) Ben echt zo benieuwd en t schijnt best zwaar te zijn....maar heb er onwijs veel zin in, ook al staat me dat kleine vliegtuigje neit echt aan;)
Foto’s ga ik weer plaatsen op mijn hyves en op mijnalbum.nl.......
Ik vind het nog steeds echt superleuk om zo veel van het thuisfront te horen, bedankt!!
Bigi Bosi uit Switi Sranan
Foto’s ga ik weer plaatsen op mijn hyves en op mijnalbum.nl.......
Bigi Bosi uit Switi Sranan
03 Januari 2008 - 17:01
Anne:
Hey liefste Suus!
Allereerst een heeeeel fijn 2008 vol geluk en liefde gewenst :)!
Altijd leuk weer een verhaal van jou! Wat doe je een hoop! Echt gaaf! Ben erg benieuwd naar de foto's! En gaat bij mij steeds meer kriebelen om zelf ook lekker weg te gaan!
Wat leuk trouwens dat je nog een weekje naar Curacao gaat! Waar verblijven jullie?
We spreken elkaar snel weer!
(K) -
03 Januari 2008 - 17:02
Anne:
ps: voor de zekerheid maar ff vermelden; Anne uit France ;) -
03 Januari 2008 - 17:32
Hilke:
Heej Suus!!
Klinkt goed allemaal! En wat een leuke dingen doe je daar zeg!
Heel veel plezier nog met alles daar en succes met het zoeken naar een stage!
xx Hilke -
03 Januari 2008 - 17:43
Syl:
Hey lieve suus,
Echt super wat je allemaal meemaakt! ben wel jaloers op je hoor ;-) nou maak er nog wat van de laatste maandjes! eve scal en ik drinken er vanav een op je...
Liefs syl -
03 Januari 2008 - 18:56
Engel En Ineke:
Wij vroegen ons af naar welke kant slaat de balans door: Stage of feest? In Klosi vloog al het vuurwerk letterlijk de mist in. Het was meer knal dan vuur.
Liefs uit Klosi, en vergeet niet te genieten. -
03 Januari 2008 - 20:12
Simone:
Jij ook een gelukkig 2008 Suus! Wat een verhalen en wat een feest!
Mijn kerstgevoel ontbrak ook met deze zomerse temperaturen en oud $ nieuw was 12 uur eerder dat bij het thuisfront, maar ik heb me ook prima vermaakt.
Veel plezier op die 9-daagse trek en succes met het zoeken naar een nieuwe stage plek in NL.
xx -
03 Januari 2008 - 20:32
Fabienne:
Susy!
Leuk allemaal hoor, jij ook een top jaar met nog veel meer mooie avonturen gewenst!
have fun he, en succes met je survival tocht!
x -
03 Januari 2008 - 22:24
Lousje:
Heej!!
Kleine vliegtuigjes vallen mee.. ik heb de 5 seater ook overleefd... Mooi feest gehad hoor ik alweer!!!
Nou wij ook grappige oud en nieuw gehad op de jachtclub met ewouds en reinouds;-)
Alles nog beetje leuk?? Pas op dat je de trip wel overlkeefd he.. wil jenog wel x in NL zien!!
Nou groetjes aan Chris en veel plezier!!
Kus Lous -
04 Januari 2008 - 08:10
Quirina:
Heej Suus, Allereerst jij ook een goed 2008! en wat een toffe dingen maak je toch mee! super! ga nog ff genieten want tis hier alleen maar koud!!! kus Qui -
04 Januari 2008 - 08:11
San:
Wat een top verhaal weer...denk soms wel ff was ik maar met je meegegaan! Maar oud en nieuw in Amsterdam vieren is ook erg gezellig :) Ik heb ook eidenlijk jou kaartjes gerekegn (na 2 maanden) ben benieuwd want ben nog niet thuis geweest! Nou heel veel plezier nog, geniet ervan en tot snel!!! Kuss -
04 Januari 2008 - 09:40
Pap En Mam:
ha Suzan,
Wat zul jij moeten wennen als je straks weer in n.l. bent! Zal ik vast een hangmat op je slaapkamer monteren? Geniet en veel plezier op je trekking samen met Chris. En succes met het afmaken van je onderzoek!
Bigi Bosi, huggie en knuffels, we missen je! -
04 Januari 2008 - 12:32
Ruth:
Ha Suus!
Het allerbeste voor 2008!!! Hier waren de kerstdagen als van ouds... Zelfs nog sneeuw gehad vlak voor kerst. Heb net zoals jij de Hengelose kerstmiddag gemist, helaas. Maarja, jij had toch geen kerstgevoel (vind je t gek.. in de zon haha).
Ff een nieuwtje vanuit mij: ga vant zomer 2 maand naar Z-Afrika (daar is het dan wel helaas winter, mr goed).
Zodra je terug bent zullen we details uitwisselen!
Zet m op meid!
En euh... zit je nog verlegen om stagetips? Zal ff om me heen kijken.
X Ruth -
04 Januari 2008 - 12:37
Florien:
hey suzan!!!
dat klinkt allemaal erg leuk!!!! tot aan 30 dec heb ik alles nog meegemaakt, maar oud en nieuw zat ik weer heerlijk in ons koude kikkerlandje!! heb al wel foto's gezien en zag dat het 31 dec 1 grote happening is!!!! ik wens je nog heel veel plezier en ook op die 9 daagse trip...wordt vast helemaal super!!! ik blijf je volgen (toch wel een klein beetje jaloers)
en natuurlijk wens ik jou ook een super gelukkig, gezond en liefdevol 2008!!!
liefs, -
04 Januari 2008 - 12:43
Caroline:
Hee Suus,
Gelukkig nieuwjaar!!!
Wat een toffe verhalen allemaal!
Ik dacht: daar moet ik toch eens op reageren!
Hoop dat je nog een paar leuke maanden hebt daar. Veel succes met je onderzoek en het vinden van een stage in holland....
Liefs Caroline (ook uit France...) -
04 Januari 2008 - 12:49
Jacolien:
heey, klinkt goed al die feesies:) Weer es wat anders he in de sula's, heerlijk. Ik ken ook een groepje die toen zo'n trekking hebben gedaan in het zuiden van suriname, was erg cool en het viel ze mee. Ze werden alleen helemaal lekgestoken door rare vliegjes.. veel kleren mee dus haha. Groeten aan chris en andy en de rest.. Kga volgende week naar vakantiebeurs... xxx -
04 Januari 2008 - 13:17
Denise:
Hoi lieve Suus!!
Wat leuk allemaal zeg! Hier is het toch heel anders maar wel leuk! Ben wel echt jaloers op je warme weer:) het is hier koud!! Heel veel succes met zoeken van een stage!! Have fun met Chris!!
x Denies -
04 Januari 2008 - 23:26
Eve:
hey suus,
wat een boel dingen maak je allemaal mee... vet leuk allemaal. geniet er nog maar ff van, want voor je het weet is het (helaas) alweer voorbij... spreek je meis
xxx Evelien -
05 Januari 2008 - 19:24
Scal:
Hej suusie, en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee dat je eerder terug komt.. is eindelijk dat andere stoeltje ook weer bezet. Wat supergaaf hej om de feestdagen allemaal op zo'n totaal andere manier mee te maken! Lijkt me echt tof! jammer dat je geen filmpjes hebt trouwens (heb je niet toch?)
En die B2B trip lijkt me ook spannend! veel plezier! Pas je wel op? ;)
Spreek je snel weer!
liefs en xje! -
07 Januari 2008 - 08:44
Debora:
Hé Meid!
Wat geweldig allemaal! Kan je echt niet langer daar blijven? Het is zo verschrikkelijk om weer terug te zijn in Nederland! :S haha nou goed!
Dan gaan we in nederland wel weer een feestje bouwen!!
Geniet er nog lekker van.. en succes met de tour.. ga je de tebutop op?? Dat wordt wel ff afzien, maar helemaal geweldig. Natuurlijk heb je een enorme vent naast je staan dus ;-)
Doe iedereen de groetjes daar!
Kus Deboor -
07 Januari 2008 - 14:53
Rianne:
Ha Susan, Happy New Year! Wat een supergave tijd heb je daar! Wordt wennen hier in ons koude kikkerlandje.
X Rianne -
04 Februari 2008 - 17:54
Oma,opa:
je ansichtkaart vandaag ontvangen.
hartelijk dank!hebben weer genoten van je
avonturen.wensen je veel succes met je
scriptie en nog vele spannende dagen in
suriname.groetjes van ons beiden en doe de groeten aan chris.